Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dinastia_Evreux Cuscús_israelí Drake_&_Josh_Really_Big_Shrimp Amado_Balmes De_Fructibus_et_Seminibus_Plantarum Dióxido_de_manganeso Algebra_exterior Doxorrubicina An_affair_to_remember Aleyrodes_baja American_Idol_(temporada_2) Demografía_de_Japón De_Corazon Copa_Lipton Copa_Pelé_1987 Descenso_del_Ganges Aloe_semimargaritifera_var._multipapillosa Alyssum_nanum Dinastía_XXVIII Alos-Sibas-Abense De_Vulgari_Eloquentia Alexander_(película) David_Lee_Garza_&_Los_Musicales Diospyros_costata Crucifera_cardamine Dmitri_Dmitriévich_Shostakovich Amaranthus_gallii Corts Aleksandr_Popov_(desambiguación) Dias_d'Ávila Alvarado_(ciudad) Diocesis_de_Granada_(Colombia) Alma_de_Dios Alejandro_González_Rojas Dolón Derrumbe_del_World_Trade_Center Dmitri_Likhtarovich Drimys_insipida Daniel_Kabir_Mustafa Edificio_Banco_Francés_del_Rio_de_la_Plata Dylan_Thomas_Sprouse Deut._Fl. Demetrio_Dukas DBO_Demanda_bioquimica_de_oxigeno Domenec_Rovira_el_Joven Distrito_de_Olt Almost_Home Dóberman Dubrajpur Distrito_de_san_juan_de_yanac Alexis_Vuillermoz Célula_principal Diástole_y_Sistole_(pelicula) Defensina Américo_Lopez_Méndez

html map