Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Valle_de_Casablanca Zoltan_Ambrus Cheesman Zoey Compañía_Madrileña_Urbanizadora Venetia Ciudad_Bolivar_(Bogota) Vladimir_Golubnichi XENET-AM Valentín_Varennikov Acorde_mistico Vicenç_Villatoro_i_Lamolla AVAAZ.com Abadia_de_morimond Clorfenamina Chief_Zee Châteauneuf-sur-Loire Abyarachryson City_A-League Alamo_de_Italia Achapo Ya_soshla_s_uma Varetillas_de_chifle Charraix Vicatia Ailanthus_erythrocarpa Comercio_al_detallle Cofradia_del_Santísimo_Cristo_de_la_Expiración_y_del_Silencio_(León) Coherencia_textual Constitución_de_Colombia Adrián_Arnoldo_Paenza Collio_(Italia) Zeatina Volcán_del_Chimborazo Wattakaka William_Baldwin_(botanico) Waterpolo_masculino_en_la_universiada Conquista_inca Abadia_de_Saint_Guilhem_le-Désert Adhemar_Pereira_de_Barros Conspiración_de_asesinato_Rajneeshee_de_1985 Comarca_del_Valle_de_Lecrín Agustin_Carstens Zona_de_kosi Wurm_o_Wisconsin_III Zona_Internacional_de_Tánger Vastitas_Borealis Constante_de_Stefan_Boltzmann Club_Atletico_Douglas_Haig Climas_mediterráneos_en_Espana Ajedrez_desplazado William_of_Sens Victoria_(Hong_Kong) Alberto_Salvador_de_Lucca Compression_Layer

html map