Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Monsecour_(Luisiana) IEC_60027 Historia_de_la_Unión_Civica_Radical:_1916-1930 Montana_de_sal_de_Cardona Ministerio_de_Comunicaciones,_Infraestructura_y_Vivienda Arte_del_paisaje IP3_(desambiguacion) Arterias_arciformes_del_riñón Monasterio_de_Nuestra_Señora_de_Prado Mireditha_intermedia Antonio_coloma_y_saa Apolodoro_el_Gramático Atmósfera_técnica Hafez_de_Shiraz Guillermo_Vargas_Ruiz Angel_Heras Atherosperma_sassafras Anarco-comunismo Haiku-Pauwela Astronesthes_cyclophotus Iberia_Líneas_Aéreas_de_Espana_S.A. Ano_909 Anemocoro Hemisorubim Ariel_Cabral Angirasas Hirundo_smithii Historia_de_la_NBA Avanos HD_187474 Herford Asociación_por_la_Tasación_de_las_Transacciones_financieras_y_por_la_Acción_Ciudadana_(ATTAC) Angel_Gonzalez_Muniz Andrés_Alberto_Vasquez_Moreno Arma_Christi Homalobus_dodgianus H.Durand Movimiento_para_la_Unificacion_de_Rumanía_y_Moldavia Montfaucon_(Jura) Motín_de_las_Trenzas Mimosa_torquata Angrobia_anodonta Antonio_Sacristán Aquilegia_formosa_var._chrysantha Apogon_wilsoni Arbutus_unedo_f._subcrenata Grupo_Ciclon_(México) Honea_Path Mr_&_Mrs_Murder Halófilo Griffith_College_Dublin III_Festival_Viva_Dichato Arco_mixtilineo Anemone_acutipetala António_Granjo

html map