Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Humanità_e_Lucifero Hospital_Quirón_Vizcaya Anívole Morenosita Monasterio_de_Santa_Clara_(Briviesca) André_Parrot Guerra_de_la_sucesión_española Ardashir_I Grupo_de_Oficiales_Unificado Heiltz_l'Eveque Minuartia_tenuifolia_var_vaillantiana Analativu Haute-Garonne HTDA Holtville Arma_de_Ingenieros Atlético_zulia_fútbol_club I_ro_ha III_(album_de_Bob_Sinclar) Asbury_Lake_(Florida) Hungurvaka Guerra_Æsir_Vanir Azerrad Antagonista_del_receptor_de_progesterona Htrae Association_Residence_Nursing_Home Guadalupe_Santiago Andrei_Romanovich_Chikatilo Anafre Aterpini Andrei_Andréievich_Gromiko Atentado_al_Hotel_Rey_David Guerra_Civil_Espanola_en_la_provincia_de_Segovia Morten_Thrane_Brünnich Ashka_Boda Monte_de_Sion Idioma_groenlandés_inuktitut Astrantia_major Antonio_Campos_Munoz Anand_Dílvar Mobilgirgi_Caserta Hywel_el_bueno Axymyiomorpha Grotefend Anemone_blanda HD_62864 Armeria_bigerrensis Herb_Magee Anisochrodes_holzschuhi Movistar_Móviles_Ecuador Misiones_diplomáticas_de_Andorra Avenida_Argentina_(Valparaíso) Guamaní_(Puerto_Rico) Asamblea_Nacional_de_Níger Homero_Manos_de_Tijera

html map