Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Troglodytes_monticola GENIVI Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_las_Nieves_(Bogotá) Gabriel_Umaña_Suárez Inmigración_sueca_en_Canadá Río_Veral Iglesia_de_Santa_Clara_(Merida) Genay_(Rodano) Restrepia_maculata_ssp_ecuadoriensis Unbelievable_(canción_de_Mark_Medlock) Murcielago_patudo Municipio_de_Pickard_(Dakota_del_Norte) Un_dolar_agujereado Municipio_de_Worthington_(condado_de_Nobles,_Minnesota) Ruben_Darío U.C.L. S/2010_J_2 Ghost_in_the_Shell_1_5 Inherit_the_Wind Garrafa_(automóvil) Gaizka_Garitano Municipio_de_Herzeg_Novi Ruminia Iglesia_de_El_Salvador_(Baeza) Infanta_Sofia República_Autonoma_Socialista_Soviética_de_Chechenia_Ingushia Iglesia_de_San_Pascual_Baylon Iglesia_de_madera_de_Favang Royals General_Electric_J79 Incidente_de_Halhamiao Robert_Edward_Rosa_Suarez Revelación_parcial Freeflow Glorieta_de_las_Pirámides Municipio_de_Madison_(condado_de_Lincoln,_Kansas) Ursidae Universal_Studios_Florida VDL Fuentes_de_Cesna Iglesia_de_San_Antonio_de_Padua_(Granadilla_de_Abona) Técnica_surrealista UFC_97 Relacion_ventilacion_perfusion Robin_and_the_Seven_Hoods Rosa_eglanteria_var_lutea URRS Rissa_(animal) Municipio_de_Hensley_(condado_de_Johnson,_Indiana) Revolucion_Makhnovista Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_las_Virtudes_(La_Puebla_de_Cazalla) Under_pressure_(versión_de_My_Chemical_Romance_y_The_Used) Museo_Capital_de_la_Manzana Gerhard_Karl_Gottsberger Relaciones_diplomaticas_Estados_Unidos_Venezuela

html map