Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Cistoforo Contaminación_del_rio_Segura Wieland_Wagner Concatedral_de_Santa_María_la_Mayor_(Mérida) Citroen_Saxo Coki_&_The_Killer_Burritos Vizleño Churchill_(Manitoba) Convencion_de_Londres_(1786) Yúcahu Comida_para_gatos Aeropuerto_de_Berlín-Brandeburgo_Willy_Brandt Violeta_verdadera Abraham_zacut Cis_fukudai Valencia_Club_de_Futbol_Mestalla Ciencia_de_materiales Cinestar Conservatorio_Superior_de_Musica_de_Barcelona William_John_Bennett Clematis_petersiana Ciudad_Jardín_(desambiguación) Xena:_la_princesa_guerrera_(cómic) Abierto_de_Francia_2007_Individuales_Júniors_Masculinos Condado_de_Blaine_(Montana) Administración_Científica Academia_de_Artes_y_Ciencias_Cinematográficas Aero_Ae_270_Ibis You_Are_The_Only_One Aeropuerto_de_Gobernador_Gregores WBA Via_Ricardo_J_Alfaro Aeropuerto_Internacional_de_Henri_Coandă Abu_l_Hasan_'Alí_(Muley-Hacen) Constantino_II_de_Bulgaria Wyman_(Maine) Wornitz Virgen_de_la_Vega_(Benavente) Consortes_reales_de_Jordania Wormhole_X_Treme!_(Stargate_SG_1) Acrossocheilus_longipinnis Colombiers_(Hérault) Club_Atlético_Chacras_de_Coria Al_servicio_de_la_mujer_española XXXVI_Legislatura_del_Congreso_de_la_Union_de_Mexico Aeródromo_de_Birofeld Alberdi_(Neembucu) Convencion_de_Yaoundé Wytmarsum Akademie_der_bildenden_Künste_Wien William_Jennings_Bryan_House_(Miami,_Florida) Ventrículo_cerebral Zaporizhzhya_(región) Aeropuerto_de_Saenz_Pena Acta_Helms_Burton

html map