Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rita_Repulsa Gobernador_General_de_Corea UD_Realejos Ryozo_Kanehira Gobernador_General_de_Canada Rock_Bravu Utricularia_macerrima Municipalidad_de_Studeničani Gingsheim Rio_Santa Inocentes_(pelicula) G._P._Ciudad_de_Valladolid Union_Cristiana_y_Democratica_Union_Libre-Unión_Democrática Tríopas Glaucoides_maritima Iglesia_de_Santa_Maria_(San_Martin_Sarroca) Geografía_de_la_República_Popular_China Ribeirinha_(Horta) Municipio_de_Ontario_(Illinois) Félix_Maria_Zuloaga Municipio_de_Columbia_(condado_de_Van_Buren,_Míchigan) Robert_Meeuwsen Galium_trifidum_subsp._distentum Unidad_de_evaporacion Ruta_del_emigrante_en_Wyoming Murallas_servianas Rosa_x_damascena Iglesia_de_San_Miguel_(Cuellar) Función_booleana_monótona Río_Camaces Indice_de_Explosividad_Volcánica German_Coppini Gh Reserva_Biólogica_Bosque_Nuboso_Monteverde Gaston_de_Orleans,_Conde_d'Eu Txurdinaga Tres_Leguas Ría_de_Betanzos Retablo_de_doña_María_de_Aragón Municipio_de_Noble_(condado_de_Ozark,_Misuri) Rey_del_Rock Municipio_de_Le_Roy_(Dakota_del_Sur) Uniciclo Frederick_Lancaster Rhodanthemum SFK_Sarajevo_2000 Ringo_Starr_and_His_third_All-Starr_Band:_Volume_1 Iglesia_Catolica_en_la_República_Democratica_del_Congo Rew Río_Nuevo Robertia_hiemalis Murages Ring_Ring_(album) Iglesia_de_Jesucristo,_la_Novia,_la_Esposa_del_Cordero Triangulo_escaleno

html map