Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Jurisprudencia Karauridae J._B._Lenoir Kenneth_frampton Johan_Maurits_van_Nassau_Siegen José_Luis_Cuéllar Isidoros_(Granada) Jardín_Botánico_de_Nápoles Juan_Martín_Díaz Just_Another_Story KV_300c José_Ignacio_Wert Klaus_von_Storch_Kruge John_Ratzenberger La_hija_del_canibal Jiles_Perry_Richardson Jefatura Labordeta J_B_Lenoir La_Alberguería_de_Arganan_(Salamanca) Josep_Maria_Triginer_i_Fernandez La_mierda_mas_grande_del_universo Jose_Maria_Sanchez_Verdú Jacobo_Estuardo_I_conde_de_Arran Lerma_(Burgos) Lineas_de_fuerza Intersindical_CSC Langelandia_portosantoi Kazuyoshi_Miura Libertad_San_Carlos Islas_Bermudas Isla_Dirk_Hartog Juan_Mañe_Flaquer Jean-Paul_Mauric Köln_Hauptbahnhof La_coleccion_Philippi Kho La_Robla_(León) Les_Ferdinand Intercambiador_Ōzukitatada Jean_Charlier_de_Gerson José_Núñez_de_Cáceres José_María_Rubio_Paredes Larus_roseus La_Joya Iñaki_Gaston_Crespo Integración_a_Media_Escala Leptolebias_fractifasciatus Lenguas_huarpes Jahanam K._T._Stevens Jean_de_Froissart Lengüeta_(arquitectura) Lengua_Wala Jose_María_Cabrera_Menéndez

html map