Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Composición_centesimal William_Heffelfinger Christian_August_Friedrich_Garcke Club_Atlético_Penarol_(Mar_del_Plata) Aarón_Nímzovitch Academia_de_las_Ciencias_de_Rusia Chicago_(línea_Púrpura) Zone_De_Tambora Abelia_hanceana Aaron_T_Beck Adıyaman Yesterday_(película) Vocabulario_da_Lingoa_de_Japam Vitrac_en-Viadène Adel_Taarabt Zona_de_Narayani Aalius Zhūmulangma_Fēng Chissey_les-Mâcon Vizcatán_-_(VRAE) Comisión_Thorn Zagorska_Sela Concordia_de_Alcañiz Waterford_(Vermont) Comunas_de_Bocas_del_Ródano Clinica_Medellin Acromelalgia Victor_Hugo_Castaneda Albiol AbaddonRD Civilización_etrusca Aeropuerto_José_Francisco_Bermúdez Charly_Rexach Acero_corrugado Yonaguni Velocidad_de_rotación Compartimentación_(Servicios_de_inteligencia) Contaminantes_criterio Abergement-la-Ronce Yantra A_Rianxeira Condado_de_Cavalier Alberto_Numa_Laplane Agakauitai Veturius_patinoi Villa_Unión Conchas_de_haro Acorazado_Dunkerque Acomys_kempi Al-Mundir_de_Larida Alberto_Jorge_Carol_Yaniz Zarco_Durovic Condado_de_Starke Aeropuerto_internacional_Longjia Agrostemma_githago

html map