Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Frank_Wilczek Entandrophragma_candolleanum El_Sr._Henry_Teacherman El_Pollito_Pio Estación_Ingeniero_Víctor_Sudriers El_Mundo_de_los_Espiritus_(Solsticio_de_Invierno_Parte_1) Estación_de_Badalona-Pompeu_Fabra Fleuriot-Lescot Federación_Internacional_de_Básquetbol Eduardo_Barriobero_y_Herrán Español_peninsular Franck_Vandenbroucke Fontaine-sous-Montdidier Francisco_de_Leygonier_y_Haubert Erico_VII_Stenkilsson El_Enamorado_(Carta_del_Tarot) Etienne_Daho Facultad_de_Ciencias_Exactas_y_Naturales_(Universidad_de_Buenos_Aires) FC_Dínamo_de_Minsk Escuela_Almafuerte Ehretia_sulcata Federico_Silva_Munoz Falso-ebano Enanismo_insular Fagopyrum Entrenadores_UD_Almería Espigao_d'Oeste Escalas_naturales Francisco_Campos_y_Ángeles Feuilleea_cruegeri Estudio_para_cabeza_de_Apolo Francisco_Asís_de_Icaza El_pobre_Pérez Extermineitors_2 Eje_Roma_Berlin-Tokio Euphorbia_palmeri Fase_(quimica) Estadio_Olimpico_Ciudad_de_La_Plata Estación_de_Dommartin_-_Remiencourt Estación_de_Espanya Estado_Himachal_Pradesh Fosa_poplítea Estación_TGV_de_Haute-Picardie Estacion_Manuel_Ocampo Forges_la-Forêt Feyd_Rautha_Harkonnen Estación_de_San_Andres_(Cercanías_Málaga) Estación_de_La_Conversion Estado_Subsidiario Eliseo_Payan Fondo_de_Rescate_Europeo Estudio_Op._25,_n._9_(Chopin) Francisco_Luis_Redondo_Alvaro Eustachys_(Hyacinthaceae) Festuca_divaricata

html map