Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Jairo_Calderón Kearny_(Nueva_Jersey) Janez_Janša Institucion_Profesional_Salesiana Lenguas_nakh Kelayres Institutos_Nacionales_de_la_Salud José_Tomas_Sánchez Jack_Phillips Kussara J_H._Scholten Jake_La_Botz Liberales_Demócratas_(Reino_Unido) Lakeland Lista_de_episodios_de_DNA² Le_Temple_(Loir_y_Cher) Kate_Brewster Ithaca_37 Leon_España Joaquin_Vizcaíno Jose_Ramon_Corchado_Santiago La_Guingueta_d'Aneu Lewisville_(Arkansas) Kun_Aguero Leonel_García Isla_de_la_oliva Lee_Seung-Woo Jochen_Hippler KV_196+121 Kunyang_Kish Ker_Is La_Estrella_(Chile) Jasione_perennis_var._carpetana La_mascherata La_Femis Intonarumori Jonathan_Strange_&_Mr._Norrell La_Montaña_(Valdés) Juan_Huerta José_Rios_(sacerdote) Jose_Antonio_Escuredo Kazimierz_Wielki Karl_Klietsch Jennifer_Arroyo Jose_Manuel_Uría K_1_Espana_Grand_Prix_2003_en_Barcelona Intrusos Leptaulaca_nigra Kurt_G_Kreuzinger Levantamiento_del_Ruhr JS:alert Linea_de_alta_velocidad_Madrid_Segovia–Valladolid Keb Instituto_Tecnologico_y_de_Estudios_Superiores_de_Monterrey_Campus_Guadalajara Kilij

html map