Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Jeff_Borowiak L.A.V._Venta_de_Banos-Leon-Asturias Lengua_Francesa Ley_de_Proust International_Standard_Recording_Code Isla_Sant'Antioco Jorge_Rivera_López Jesús_de_Nazareth_(película_méxicana) Joan_Josep_Hervas_i_Arizmendi Jose_Francisco_Marti_y_Zayas-Bazan Lista_de_capitulos_de_Fisica_o_química KWord Ivan_Kupala_(grupo) Lexus_GS_450h James_Ure Lamure-sur-Azergues L'Orbetto Jesse_&_Festus Le_Schtroumpfissime Jemeres_Rojos Litio_ion Jupiaba_maroniensis Julio_Luna_Fermín José_Iranzo_Bielsa K.L.Chambers La_Tierra_Desprevenida José_Cristóbal_Sorni_y_Grau Jose_Francisco_Marti_Zayas_Basan Krásnenski_(Adiguesia) Justina_o_los_infortunios_de_la_virtud L.Nutt. Le_Bouchage_(Charente) James_B._Sumner Juegos_Paralimpicos_de_1988 La_habitación_del_hijo Jardín_Botanico_de_Solingen Kartileh-Al_Gamil_F.C. Instituto_Nacional_de_Técnica_Aeroespacial_de_España José_María_Rodríguez_Acosta_González_de_la_Cámara Las_Aventuras_de_Bindi Jose_Luis_Ayllon_Manso José_Fernández_del_Toro Jose_Herrera_Petere Jovenes_a_orillas_del_Sena John_Bayard_Britton Juan_andrés_salfate Javier_Ros Ley_Orgánica_de_Reintegracion_y_Amejoramiento_del_Regimen_Foral_de_Navarra La_Mailleraye-sur-Seine Instituto_de_Energia_Electrica Ivan_Brzic La_Inquisición_en_la_ficción_y_el_arte Jôyô_kanji Klupci_Začretski Irina_Palei

html map