Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Davenescourt Dos_jóvenes_a_la_mesa Alta_Costura Dyer_(desambiguacion) Cynarospermum_asperrimum Dicloro_Difenil_Tricloroetano Deejaying Cuarta_Guerra_Macedonica Dique_de_La_Vina Amaranthus_dubius Cónclave_de_1939 Coro_de_Radio_Television_Española Desigualdad_de_Hoeffding Alejandro_Senensis Durotriges Domenico_de_Rossi Diomedes DELE_A1 Cristian_Basualdo Almofar Distrito_de_Velille Demazeria Alopecurus_amurensis Corrimiento_de_tierra_de_Santa_Ana_de_2010 Cuchillas_(Moca) Cruz_del_privilegio Cuba_Gooding,_Jr. Dracunculus_muscivorus Convento_de_la_Merced_(Cordoba) Dinamarca_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 Dios_(budismo) Dimmuborgir Demografia_de_Brunei Djurgården Desechos_tóxicos Alejandro_Córdova_La_Torre Danilo_Nogueira Convergencia_Canaria Cuarta_division_del_futbol_argentino Corethamnium Crisostomo_Kalafatis División_de_Aurangabad Daguerrotipia ERA_1101 Diócesis_de_Estocolmo Cultura_en_Guadalajara_(Mexico) Distrito_de_Tuti De_la_cabeza Donacia_clavipes Altar_de_Zeus_(Pérgamo) Desembarco_de_Normandía Devoxx Dicy Diosa_Satí Ducado_de_Sajonia_Gotha-Altenburgo

html map