Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Andres_Venegas_Garcia Helianthemum_apenninum_var_apenninum Hiniesta_blanca Hesperis_matronalis Monosacárido At_the_Heart_of_Winter Himno_a_albacete Monchy_(Santa_Lucia) Monumento_a_José_Maria_Morelos Arciprestazgo_de_Jerez_Sur Antonio_Pedreira IND_Culver_Line Hande_Yener Motor_para_riego Antiulceroso Idioma_proto-semitico Augusto_H._Alvarez Moirans_en-Montagne Montenegro Historia_de_las_islas_Malvinas Idioma_proto_japónico Asociacion_de_votantes_del_schleswig_meridional Apophylia_luzonica Arkadin Hippeastrum_puniceum_var._haywardii Movimiento_Altermundista Ariamiro Ataco_(Tolima) Hipólito_Vieytes Habenaria_psycodes_var._varians Artie_Shaw Arístides_Royo_Sánchez Historia_de_la_lingüistica Monacilioni Mocovies Helicopteros_de_los_servicios_de_emergencias_medicas Ariton Hacienda_Guachalá Gunnera_falklandica Aphanopetalum Asiosilis_sakaiorum Archidiocesis_de_Munich_y_Frisinga Mont_Saint-Martin_(Isère) Avenida_Larco Aplicacion_de_mensajeria_instantánea Andalucía_(Valle_del_Cauca) Hermilio_Hernandez Hotel_Puerta_América Hornisgrinde Hans_Frank Aprutino_Pescarese Asociación_Deportiva_San_Agustín Avonmore_(Pensilvania) Hannah_Montana_3_(álbum) Hospital_universitario_de_Zúrich

html map