Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Atropis_angustata Archibald_Campbell,_9._conde_de_Argyll Grisen Hemoglobina_glucosilada Heracleum_pyrenaicum Morir_de_Amor_(canción_de_Kudai) Hyung Moléculas_diatómicas Hesperornis IEEE_802.11e Héctor_Alvarado_Diaz Automóviles_Zastava Hiouchi_(California) Area_Metropolitana_de_La_Sabana_de_Bogota Harmonium Asamblea_de_Gualeguaychú Hohenlohe Mohamed_Aoudou Idioma_rikbaktsá Ministerio_de_Energia_y_Minas_del_Peru Aresas_de_Lucania Henry_Krisel Muerte_y_funeral_de_estado_de_ronald_reagan Hardcore_Melodico Antonio_Olave_Palomino Atriplex_expansa_var._mohavensis Háblame_de_amor Ano_807 Monkey_Business_(canción_de_Skid_Row) Ara_de_la_Paz_de_Augusto Anatoli_Troshenkov Arte_visigodo Heal_the_world Anchusa_italica_var_angustifolia Azerbaycan_Televiziya_ve_Radio_Verilişləri_Qapali_Səhmdar_Cəmiyyəti Hugues_Aufray IK_Tauri Hemerotrecha_serrata Hiberno-Sajon Aralia_racemosa_var._foliosa Antonio_zapata_y_cisneros Apus_bradfieldi Hyoscyamus_persicus Aulonocranus_dewindti Hedysarum_adscendens_var._caeruleum Annonay Andrian_Lazarey Andrea_Cagan Hypocras Minga_Porá Historia_de_la_decadencia_y_caída_del_Imperio_romano Mordella_leucaspis_leucaspis Grond_(maza) Hirota_Koki Gwinnett_Braves

html map