Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jose_Maria_Macarulla_Greoles Lema Kamov_Ka-60 James_L_Avery Irma_Córdoba Leadville_North Jose_de_San_Martín_Matorras Jerarquia_entre_genero_y_especie John_Huxtable_Elliott Lethrus_splendidus La_Seu_d'Urgell_(Lérida) Iserables La_Vie_revée_des_anges José_Emilio_Blanco_Cabezón Lago_Sarygamysh Islandia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1956 KV_368a Javier_Sádaba_Garay KD Juan_Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Orozco LPAR Laprida_(Santiago_del_Estero) Kattekoers Lechero Lista_de_Companias_en_Dallas/Fort_Worth John_E._Hopcroft Juan_Macias Juan_Fernandez_Cañas Lechuzón_orejudo La_Casita_del_Horror_XXI Lazzaretto_Nuovo Janich Julio_Raúl_Gonzalez Joseph_Georg_Strossmayer Jose_Antonio_de_la_Pena Karim_Aït_Fana Jaspreet_Jasz L_L_Thurstone Lago_Constanza Juan_Manuel_García-Ruiz Kagihime_Monogatari_Eikyū_Alice_Rondo Juan_Jose_Paz_(judoka) Junta_de_Gobierno_de_Chile Jesús_María_Diez_del_Corral Laurelillo Johann_Cruger Jose_Carascosa Jose_Miro_Cardona Juan_Lopez_Ortiz Le_Plessier_sur-Bulles Lago_Portales Islote_de_la_Nube Kopete Jose_Diego_Pastelero_Corbacho Licenciado_en_Tecnologia_Multimedia

html map