Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estanzuelas Francisco_Noguerol Evaldas_Šiškevicius Escala_de_Vernier Elecciones_parlamentarias_de_Chile_(1924) Ensalada_(musica) Forques Estado_del_Uruguay Emilio_Botin-Sanz_de_Sautuola_y_Garcia_de_los_Ríos Francisco_Mendoza_Taboada Ficus_grabhamii Ficus_halliana Estatuto_de_Autonomía_de_Murcia Estadio_Lille_Metropole Emma_Cooke Elâzig Ermita_de_San_Vicente_de_Catí Efavirenz Estación_de_Piñoi Exit_(canción_de_U2) Escuela_de_Nueva_York Escudo_de_Belgrado España_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 Fondmetal Energías_renovables_en_la_Union_Europea FLM El_planeta_de_los_Ood El_barco_sale_a_las_diez Enrique_Sanchez_Monge_y_Paralleda Estudios_de_mercado Erik_von_Kuehnelt-Leddihn Ficus_thonningii Este_de_la_Liga_Nacional Francisco_Vazquez_de_Coronado Ely_Buendía Farmacias_Saas Enkhil El_tatu_carreta_en_Paraguay Enrique_Margery Estación_de_La_Puebla_de_Arganzón El_hombre_que_sabia_demasiado_(película_de_1934) El_niño_del_arbol Ermita_de_San_Miguel_(Presillas) Ezequiel_Vicente Exploraciones_espanolas Etiquetas_RFID Floral_Magazine:_Comprising_Figures_and_Descriptions_of_Popular_Garden_Flowers Eduardo_Punset_i_Casals Euphorbia_disclusa Escuela_de_Ciencias_de_la_Comunicacion_(USAC_Guatemala) Expulsión_de_la_Compañia_de_Jesús Edwige_Fenech Ferencvárosi_T.C El_asalto_(pelicula) Fort_Worth_Texas

html map