Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aleman_de_Suiza Amos_2 Cueva_Gargantúa Diazoxido Ecologia_de_poblaciones Denominacion_de_Origen_Arlanza Cyanocorax_melanocyaneus Dr._Belisario_Domínguez División_Azul Diferencias_linguisticas_entre_España_y_Latinoamérica E_161d Cristóbal_de_Oñate_(estación_del_metro_de_Guadalajara) Couratari_legalis Critica_periodística Diócesis_de_La_Guaira Distrito_de_Koboko Alexander_W._A._Kellner Dixon_Entrance Diabrotica_isohaeta Alesieo Crowded_House_(album) Derecho_de_Autor Correlimos_de_rompientes Cultura_de_la_cerámica_cordada Amado_Ruiz_Sánchez Amada_Más_Que_Nunca_(1991) Cuchillas_(Morovis) David_Thewlis All_aboard_the_blue_train Daitoku_Myo_o Cumulo_del_pesebre Almagro_(Madrid) Destroy_All_Humans!_2 Distrito_de_Poprad Disputa_fronteriza_Costa_Rica-Nicaragua Depósitos_de_Lahar Cuco_picogordo_de_la_Española An_Mhumhain Dan_Pippin Coonoor Doris_Del_Valle Cátedra_Alicia_Goyena Darling_(desambiguación) Amida_de_ácido_D-lisergico Distrito_de_Chacabamba Cronología_del_ballet_cortesano_frances_(1573-1671) D·A·I Distrito_de_acopampa Amomyrtella Demografía_de_Antofagasta Distrito_electoral_de_Petersburg_West_n.º_16 Daniel_Christopher_Covell Copa_Confederaciones_2009 Alianza_UNETEFAN Drawing_Exchange_Format

html map