Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Brácana_(Granada) Capotraste Canecul Casto_Espinosa_Barriga Campeonato_Mundial_de_Taekwondo_de_1975 Blink_1812_(album) Años_150_a._C. Brett_Gurewitz Castellsir Batúa Cedar_Falls_(Iowa) CP-138 Capsella_bottnica Challenger_de_Szczecin_2013 CETME_FR-7_/_FR-8_CETMETON Blepharella_basalis Bethalto,_Illinois Calonyction_bona-nox_var_lobatum Centro_Nacional_de_la_Musica Buenos_días_(película) Cerro_de_Las_Yeguas Camps_en_Amienois Bonplandia_(Hanover) Capitanía_de_Itamaraca C-17_Globemaster Bmw_z3 Brontes Beckenried Catálogo_de_musica Campo_de_concentración_de_Struthof Bordes Blossia_singularis Bonny_Castillo Balonmano_en_los_XXI_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe Beatriz_de_Castilla_y_Guzman B.Hansen Brachytrycherus_convexus Belem_Guerrero_Méndez Brote_de_gripe_A_(H1N1)_en_República_Dominicana_de_2009 Bereciartúa Brandy_&_Sr_Bigotes Bocoya Carludovica_palmifolia Bases_de_Castellon Bloc_catala Bientina Burramyidae Campeonato_Europeo_de_Hockey_sobre_Hierba_Masculino_de_2003 Cazaux_Savès Brassica_maritima Bandera_del_Caquetá Castronuevo Bandera_de_Londres Bulova_Accutron Calle_19/Oakland_(Metro_de_San_Francisco)

html map