Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Black_&_blue Baggininae Batalla_de_Issos_(desambiguación) Bzib_(pueblo) Canal_de_San_Lorenzo Cesar_Lozano Año_1245 Charana Carlos_Slusher Castelpizzuto Catedral_de_Munich Barbara_feldon Casa_de_prestamistas Centelles_/_Centellas Capitanía_General_de_San_Fernando Bal_Gangadhar_Tilak Brugny_Vaudancourt Bougainvillea_spectabilis_var._glabra Bernarda_fink Cerinthe_gymnandra Brian_Thompson Brandan_Wright Bendita_mentira Bajando_la_luna_(ritual) Benoît_Angbwa Ban_Ki-Moon Brian_Klugman Brackley_F1 Centro_de_Informacion_sobre_la_Red Babaçue Caminatas_en_Alemania_e_Italia Bernd_Krauss Banco_Anglo_Sudamericano Carlos_Solé Carlos_Juan_Pedro_García_Echeverry Carissa_friesiorum Carex_perfusca_var._japonoalpina Carlos_Reixach Carilafquén CLARION_5.56 Campanillones Campeonato_Europeo_de_Atletismo_de_2012 Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_2009 Brian_Bafana_Baloyi Cacao_theobroma Blue_Eye_(Arkansas) Bustiyerro_El_Rosario_(Cantabria) Azulillo_morado Carlhubbsia_stuarti Carlos_Alfredo_Elías Cerrillos Bataypora Batalla_de_la_Carretera_de_La_Coruna Baziège Benjamin_Carrion_Mora

html map