Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Club_Social_y_Deportivo_Villa_Española Viejo_Zorrilla Acestrocephalus_nigrifasciatus Villanueva_de_Valrojo Ailette City_Bank-Farmers_Trust_Building Widen Acroloxus Alan_Duffy Cires_lès_Mello Alcibíades_Roldán_Álvarez Colón_(provincia_Panama) YGW Wellsville_(Kansas) Agostino_von_hassell Vallant_Saint-Georges Cifré Club_Deportivo_Tenerife_B Conspiracion_judeo_masonico_marxista Vyra_Purú Aeropuerto_de_bonaventure Vivica_A._Fox Academia_Británica Ad_isidro_metapan Abeto_del_Colorado Albert_Henry Agama_texto Acido_N-acetilmurámico Yildirim_Akbulut Circuito_de_boavista Virus_varicela-zóster Villers_sous_Preny Coeficiente_de_resistencia_aerodinámica Al-Merreikh_Al_Fasher Wied-Neuw. Abelisaurios Zastava_M93 Actoes_iv Comité_Olímpico_de_Suecia Conflicto_israelo_palestino Waterval_Boven Aeropuerto_(Metro_de_Madrid) Cocina_armenia Aerial_Medical_Service Circunvolución_frontal_interna AS_Sigui_de_Kayes Aeropuerto_de_Berlin-Schonefeld Acido_meta-cloroperbenzoico Víctor_Hugo_Arevalo_Jordán Aechmea_bromeliifolia_var._albobracteata Charles_Fillmore Cierva_C.9 Cheiridopsis_littlewoodii Vice_Versa_(película_de_1988) Wall_Street_Journal

html map