Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Impotente Indígenas_de_Uruguay Municipio_de_Greenwood_(condado_de_St._Clair,_Míchigan) Triborough_Bridge_and_Tunnel_Authority Revolución_Neolitica UFI Independencia_de_África S.L.Welsh Municipio_San_Francisco_(Falcón) Rubén_Reig Gallus_Anonymus Gemaldegalerie_de_Dresde Ruy_Gómez_de_Silva,_príncipe_de_Eboli USS_Princeton Roma_Parygin Rohel_Briceno Gabrielle_d'Estrées Río_Collón_Cura Roveredo_di_Gua Gabriel_Rios Gepon Río_Cares SRTS Río_Lucala Ifrīqiyah Gammagrafias Relaciones_Navarra_Comunidad_Autonoma_Vasca Rogelio_Morales_Borges Gercaliu Municipio_de_Vivian_(condado_de_Lyman,_Dakota_del_Sur) Tripterygion_chilensis Unidad_monetaria Gilda_Radner Reston Gaviotin_real Iglesia_de_Santa_Maria_de_Taüll Universidad_Iberoamericana_Puebla USS_Tennessee_(ACR_10) Iglesia_Latina Rito_Escocés Tribu_(Antigua_Grecia) Román_Gubern_Garriga-Nogues Iglesia_de_san_Petronio Roberto_Souper_Howard Gabinetes_especializados_de_Enrique_Peña_Nieto Roshevitzia Union_Social_Cristiana_en_Baviera Rekishiteki_kanazukai Municipio_de_Painesville_(condado_de_Lake,_Ohio) Truchas_(desambiguacion) Galega_officinalis Fuente_de_ahmet_iii Roncus_podaga Gabriel_Cano_y_Aponte VIP_(desambiguación)

html map