Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Osby_trask On-topic Obelisco_de_la_Arganzuela Plagiolytrum Playa_Olas_Altas Piramides_de_poblacion Piz_Bernina Paphiopedilum_nigritum Ponche_de_huevo Paleolibertarismo Parasphendale_minor Portville_(Nueva_York) Operacion_ja-já Parque_nacional_Kellerwald-Edersee PSone Olafur_Johann_Ólafsson Para_algún Paris_(Maine) Oskaloosa_(Kansas) Paul_Aichele Novais_(São_Paulo) Néstor_Rossi Neobisium_vilcekii Oliver_Barnes Periodismo_Institucional Pedro_Caloca_Larios Museo_Provincial_de_Ciencias_Naturales_Dr._Ángel_Gallardo París-Roubaix_1906 Orchis_incarnata_var._algerica Ophrys_bilunulata Nandu_de_Darwin Photoblog Pedro_de_Morales Opuntia_calcicol Pañchala Parsis Novio Parasúrama Nicolaus_Copernicus Nombres_Papales Narcissus_citrinus Pepo_ficifolia Nobody's_Perfect_(canción_de_Jessie_J) P.L._Reddy_Memorial_ATP_Challenger Only_the_Fool_Survives Paul_Vuillemin Petrificación Plaza_del_Entrevero Numenóreano Norma_Jean_Baker Parque_Nacional_Montes_Moresby Palacete_Albéniz Pagetia Pelicano_pardo Pila_de_Zamboni

html map