Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Xerez_C_D. Chondrostoma_knerii Zephyrium Abe_no_sadato William_H._Phelps_Jr. Chitose_(1938) Claudia_Acuña Agnès_Jaoui Aeropuerto_de_Pekín Vestimenta_del_Japon Cisma_sino_soviético Valahia Vilanova_i_la_Geltru_/_Villanueva_y_Geltru Weiz Chilcuautla Condado_de_somervell Wálter_Daga Zocalo_(geología) Xstrata Concilio_de_Letran_I XX_Festival_Internacional_de_la_Cancion_de_Viña_del_Mar Acer_worleei Adelantado Zunga Aeropuerto_de_Kōbe When_We_Was_Fab Clasificacion_UNESCO_6_dígitos Abu_mousab_al_zarqawi Chemmeen ATB Veseli Condé_sur_Huisne Viaducto_(estación) Abraham_Valdelomar_Pinto Zinoviev_(Grigori_Yevséievich_Radomislski) Yoko_Ono/Plastic_Ono_Band Villa_Nueva_de_Algeciras Virgen_del_Rescate Comision_nacional_para_el_desarrollo_de_los_pueblos_indigenas_(Mexico) Charles-Valentin_Alkan Walter_Bruch Album_Recopilatorio Charles_Wilson_(senador) Yatai Colegio_oficial_de_arquitectos_de_galicia Yo_me_la_juego_con_elementos William_Wright_Smith Villefort_(Lozère) Chipe_de_pico_grueso Africa_Austral Vastres_agassizii Congreso_de_la_Nacion V_riparia Aeropuerto_Jose_Aponte_de_la_Torre Yérbode

html map