Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Litoria_caeruela Leonel_Reyes La_Batalla_del_Destino José_Ramon_Martínez_Bonhomo José_María_Maravall Kyu_Renjou István_Szívós_(junior) Instituto_Oceanografico_del_Pacifico Isla_Guanape Juan_David_Ochoa Isopropanolamina Kamāl_ud_Din_Behzād Jardín_Botanico_Ignacio_Rodríguez_Alconedo,_BUAP Komitato La_Boissière_en_Gatine La_Voulte_sur-Rhône Jacinto_Quincoces_Lopez José_González_Irigoyen Joan_Puigcercós Korcˇula Kevin_Joseph_Zegers Laszló_Boloni Libro_sagrado Ivars_de_noguera Israel_Martínez Instrumento_publico Joaquin_Casalduero Liga_española_de_beisbol Last_Universal_Common_Ancestor Juan_Prim_y_Prats Jose_Luis_Facerias Las_trece_rosas_(película) Jose_Luis_Gatica Lionel_Martin Jefe_del_Gobierno_del_Distrito_Federal La_espuma_de_los_dias Klaas-Jan_Huntelaar Jorge_de_Cardenas_Manrique La_jauría La_Chapelle-Lasson La_parejita,_S_A. Latinas Jean-Baptiste_Arban Ley_Antitabaco_de_España José_Recuerda_Rubio Leiro_(Orense) Klein_Curazao Kadarsanomys Jerónimo_Cardona Leche_asada Jacques_Julien_Houtou_de_Labillardiere Laree L.A.V._Valladolid-Vitoria Irene_Grandi_(versión_española) Lethrus_uncidens

html map