Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Bruno_Vilar Castañon_Barrientos Barrio_simón_bolívar Boeing_Y2 Caxinas Bignonia_chinensis Banbury_cake Caras_y_Caretas_(1890) Canton_de_Luxemburgo Canto_a_baja_california Cepeda_la_Mora Callicore_neglecta Batallón_Albiverde Año_30 Bostrychia Bombardeo_del_Palacio_de_la_Independencia_de_Vietnam_del_Sur Breviceratops Buque-Escuela_Juan_Sebastian_Elcano Campeonato_Mundial_de_Judo_de_1993 BM_Aragon Bernardo_P._Berro Caterina_en_Roma Campaña_naval_de_Montevideo_(1841) Carbonifero_superior Cephaloleia_princeps Björk_(libro) Beren_de_Gondor Cesar_Carranza Casa_Solariega_de_los_Cuetos Cabrero Baquerizo_Moreno Bernières-d'ailly Boneco Bemil Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_de_1903 Bertric-Burée Cabo_Príncipe_de_Gales Cap-Haitien Año_1587 Benalup_Casas_Viejas Botones Cerdeña_Piamonte Caso_Fresno Callionymus_luridus Cerro_Ñemby Bellaltica_sarae Cesar_Felizia_Daniel Bosque_el_Nixticuil Capellini Camarón_seco Brauneria_purpurea Chaetodon_declivis Burgos_de_Surigao Bagley_(Iowa) Capilla_de_la_Trinite_de_Prunet-et-Belpuig

html map