Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Box_Acid_Test Balerna Cayo_Papirio_Craso_(tribuno_384_a_C_) Bela_Vista Basílica_de_San_José_Oriol Bot._Arch. Canteria Bahía_de_Osaka Canal_11 Bartolomé_de_Castro Calospermum Campo_de_Mayo_(campo_de_concentracion) Brullà Bernard-Germain-Etienne_de_la_Ville-sur-Illon,_conde_de_Lacepède Bien_Tarde Carretillero Bandera_de_las_Malvinas Capilla_de_Reyes_Nuevos_de_Toledo Baron_de_Río_Branco Celibato_eclesiastico Banquete_funerario Barbara_y_Dick Cariatide Changüisa Basterma Bonaventura_Peeters Bobby_Morrow Carlos_I_de_Anjou Canales_de_distribución Balizas_moleculares Cereza_encarnada Bandama Barrio_la_providencia Castillo_de_Suria Bilal_Ribery Bi-rads Bentué_de_nocito Charagua_/_El_aparecido Blechnum_aggregatum Censo_de_Argentina_de_2010 Bartolomé_Blanche_Espejo Centro_de_Convenciones_Aburrá_Sur_(Itagüí) Calle_36_(Metro_de_Filadelfia) Calomicrus_syriacus Bay_to_breakers Catete_(Rio_de_Janeiro) Borscht Biblioteca_Jordi_Rubio_i_Balaguer Calpurnio_Pison CANCH Beate_Klarsfeld Canton_de_Valencia Campeonato_Brasileño_de_Fútbol_2013 Cerecino Canton_de_Caraman

html map