Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Nestor_Flores_Fica Odon_elorza Phnom_Aural Pentanthera_(subgénero) My_so_called_life PIB_per_capita Orrtanna Pirane Oslo_Stock_Exchange Perú_en_los_Juegos_Panamericanos Nus Noyers-Saint-Martin Northwest_EAA_Fly_In Pittsburg_(Illinois) Paloma_A._González_Loché Parlamento_Corto Ode_to_my_family Nakamikado Narrillos Oak_Trail_Shores_(Texas) Museo_Nacional_de_Etiopía Palacete_de_ayora Organizacion_Mundial_de_Aduanas Neobisium_ruffoi Parlamento_Transicional_de_Somalia Néstor_Cabrera Orion's_Beethoven Míster_Internacional_2013 Planta_de_energia_nuclear_H_B._Robinson Pierre_Paul_Puget Pampa_Vieja_El_Fiscal Myzostomida Neues_Journal_fur_die_Botanik Olvera Peso_mediopesado Nicolás_Paganini Philosophie_zoologique Nitz_'N'_Sony Método_de_los_Minimos_Cuadrados Novato_del_Ano_de_Las_Grandes_Ligas_de_Béisbol Pop_psicodelico Oeosporangium Paco_Perez Noble_sendero_óctuple Nima_Yushij Musica_gnawa Petrovec Pakistan_Oriental Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Estilo_espalda_100m_masculino Plano_meridiano Petén_Itza Nate_Wolters Oreohelix_waltoni Nikolái_Bukharin Notropis_mekistocholas

html map