Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Superliga_de_Eslovaquia_1995–96 Saque_de_esquina Sí_quiero... Silúrico Sistema_fiscal_español Tomates_de_Brihuega Sempervivum_cuneatum Tell_el_Amarna Saint-Goin Selección_de_básquetbol_del_Líbano Timoteo_Jurado Tio_segundo Sandino_(desambiguacion) Sebastián_Arevalo Serranía_de_Chelva San_Luis_Potosi_(Estado) Strathclyde Sublow Tio_Sain Serenata_"Trompa_de_postillon" Sallèles-d'Aude Stephan_Weil Tasquena_(estacion_de_Tren_Ligero) Skonto_Riga_FC Sulfato_de_condroitina Themeda_forskalii_var._paleacea Tecomán_(municipio) Teorema_de_Liouville_(álgebra_diferencial) Sladeniaceae Sainte_Flaive_des-Loups Sellent Sainte_Livrade_sur_Lot Segunda_División_A_Venezolana_2011/12 Torn_(version_de_Natalie_Imbruglia) Sobrecebadera Tarikh_es-Sudan Thimbu Teoria_sistémica Sison_pumilum Tierra_(saga_de_la_Fundación) Saint_Etienne_de-Saint-Geoirs Sergio_sanchez_martinez Teoría_del_nivel_medio Sapito_de_Langone Sterward_Hendler Samuel_Banos Serafín_Lizoain_Vidondo San_Quentin_Correctional_Facility Tambores_de_barro_prehispanicos Saulius_Mikoliūnas Sitios_de_arte_rupestre_de_kondoa Teoria_del_objeto_puro Teoria_de_la_aproximacion Sant'Olcese Schenk

html map