Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Alegoría_cristiana Vista_aérea Agedincum Valle_de_Aragon_3a_seccion Chenopodium_ficifolium_var._albovenosum Al_Hakem_II Ventalló Zacatillo_un_lugar_en_tu_corazon XAF Aeropuerto_de_Bergen-Flesland Zygmuntowo_(condado_de_Ciechanow) Condado_de_Culberson Chiasmocleis_jimi Alcalde_de_Valencia Adam_Darr Conguitos Acido_hidrácido Villard_Saint_Christophe Vasily_Golovnin Vajda Victor_Andrés_Belaunde_y_Diez_Canseco Wilhelm_zur_nieden Charles_Rivière-Hérard Albion_Banerjee Verbascum_thapsus Aeropuerto_de_Friburgo Zonitis_indigacea YF_113 Wilbert_Torre Chloe_O'Brian Comscope Comision_Islamica_de_España Codo_de_golfista Acevedo_(desambiguación) Compañon Adivinación_runica Veradia_brisbanensis Conductos_semicirculares Coelorinchus_fasciatus Yuncos Acuamed Walters_(Minnesota) Windows-1251 Vite_de'_piu_eccellenti_architetti_pittori_et_scultori_italiani,_da_Cimabue_insino_a'_tempi_nostri Cofradía_de_la_Agonía_de_Nuestro_Señor Circus_(revista) Villa_de_Bares Ya_pasé_por_todo_esto_(Reedicion) Colombia_(Nuevo_León) Visual_FoxPro Yakima,_Washington Condado_de_Valencia_de_Don_Juan A_Hermida Condicinae Agrostogr._Bras.

html map