Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bersée Botaničeskij_Žurnal_(Moscow_&_Leningrad) Benigno_Andrade_García Calampelis Cerro_Santa_Ana_(Guayaquil) Café_literario_Novelty Cessna_172S_Skyhawk Brobergen Castelfidardo Carronero Biliphyta Carbajosa_de_la_Sagrada_(Salamanca) BWK Balsas_lipídicas Boussais Bactris_longiseta Calomicrus_atroviridis Batalla_de_las_Lágrimas_Innumerables Castellón_de_la_Plana_(Castellón) Carbono_anomerico Calyptracordia_alba Capital_intelectual Batalla_de_Lepanto_(1500) Bidis_(cigarrillos) Cementerio_de_Pere-Lachaise Carex_pensylvanica Bandera_de_Misisipi Cerro_Santa_Ana_(Guayaquil) Castellón_de_la_Plana Batalla_de_Camden Barylka_Yerahmiel Barbus_matthesi Calamagrostis_avenacea Bonos_del_Sur Cancion_del_corazon CR_Beni-Thour Centro_de_conexiones Campeonato_de_Wimbledon_2007 Cessna_205 Carlos_V_(chocolate) Bronwleeíta Better_Angels_(The_Walking_Dead) CAC_Wirraway BumpTop Boa_Esperanca_do_Iguacu Censo_(derecho) CETRAM Cephaloleia_vittipennis Bank_of_Credit_and_Commerce_International Bodegas_B._Rodriguez_La-Cave,_S._A Cangrejo_Arriba_(Carolina) Cantones_de_Cote-d'Or Banara_fagifolia Castillo_de_Segart Charbonnières_les_Vieilles

html map