Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hal_Ridner Monedas_de_euro_de_lituania Hospital_Universitario_Ramón_y_Cajal Anos_1670_a.C. Arboles_de_teca Honorato_Hernandez Andante_spianato_et_Grande_Polonaise_brillante Mr._2_Bon_Clay Mount_Healthy_Heights_(Ohio) Historia_de_Hezbola Icy_Phoenix Mochuelo_peludo Andrés_Concha_Rodríguez Atlético_san_josé_promesas Audrey_Raines_(24) Historia_de_una_cobardia Halodarcia HD_113766 Mosquerito_piquicurvo_norteño Asociacion_independientes_de_santa_ursula Arethusa_(orquidea) Guangzhou_FC Mor_W.A. Arthur_le_Moyene_de_La_Borderie Misticismo_oriental Arecastrum_romanzoffianum_var._micropindo Hauterive_(Orne) Hammered_(álbum) Ibn_Firnás_(cráter) Homomórficas Hamline_University Anos_190_a_C Herbert_Ihlefeld Anatoly_Byshovets Motin_de_Balconcillo Augusto_Benavides_Canseco Asociación_de_baloncesto_de_israel Ibn_al_Labbana Atlético_Benamiel_Club_de_Fútbol Asamblea_Nacional_de_Nicaragua Arrabaldo_(Santa_Cruz) Haridwār Análisis_de_imágenes Gustavo_Spinetta Mixteco_del_sur_de_Puebla Hoplolenus Hugo_Cabezas Moulins_(Ille_y_Vilaine) ISS_(desambiguacion) Honkytonk_Man Arturo_Pérez_Reverte Motokiyo_Zeami Houdilcourt Arguloido Arqueoastrónomo

html map