Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Acción_Publica_para_la_Defensa_del_Patrimonio_Aragones Vanguard_Records Villasinta_de_Torio Constitucionalismo Agustín_Cortés_Soriano Cioslorit Viola_comun Club_Atlético_Ciclón Albiñana_(desambiguacion) Warning-Banda Alcedon Cometa_Wild_2 Valuéjols Compañias_aéreas_de_bajo_coste Zulte-Waregem Condado_de_Nelson_(Dakota_del_Norte) Adiestrador Virreinato_del_Brasil Vela_magnética Aerovip Computacion_científica Völundarkvida Yu_GI_OH_5D's Alberto_Isaac Cneo_Servilio_Gemino Al-Nayaf_Fútbol_Club Acutancia Cole_Ranch_(AVA) Concierto_para_piano_n._2_(Mozart) ARAMIS Aeropuerto_Internacional_LA_Ontario Zona_Metropolitana_del_Valle_de_Sula Abd_al-Rabbihi Aleix_Espargaró_Villà Zeanuri Constante_de_Neper Zorrillo_cadeno Ada_lehmannii Claudio_López_y_Bru Contras Chris_Urbanowicz Abdellatif_Kechiche Combate_de_San_Lorenzo_(desambiguacion) Cicónido Yakuta Willermoz Chateau-Rouge Club_Atletico_Colegiales_de_Concordia AUOS Christian_von_maltzahn Yátova Xenospingus Commelyn._Cyrtandr._Bengal Chens-sur-Leman Comunidad_de_villa_y_tierra

html map