Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Saint_Fiacre_(Sena_y_Marne) Segunda_División_de_Montenegro_2010/11 Tizi_Bi_Hutteen_Sports_Club Sin_retorno_(Pelicula) Saint-Paul-sur-Ubaye Strongylidae Sublimación_(química) Tmeticus_japonicus Saratlas Santa_Rosa_(Lajas) Temporada_2008_09_(Egipto) Selaginella_denticulata Siti_binti_Saad Sonidos_de_la_Tierra Shi_Shi_shí_shi_shǐ Schoenoplectus_lacustris_subsp._glaucus Temporada_1991_del_Campeonato_de_Europa_de_Rally Santa_rosa_de_tastil Semantica_generativa South_Riding_(Serie_de_TV) Sango Takao_Kobayashi Tom_Lüthi Tomás_Calvo_Buezas Sergio_ariel_alvarez Torneo_Preolimpico_Sudamericano_Sub_23_de_2000 Transfeccion Santísimo_cristo_de_San_Felipe_(Carmona) Síndrome_Waterhouse_Friderichsen Segundo_Concilio_Lateranense Teorias_sistemicas_de_la_ciencia_política Tapatio Spathula Tablero_de_dibujo Sammy_y_Rosie_se_lo_montan Stargate_El_Continuo Sección_histológica Tamamschjanella Skerpikjøt Sistema_Metrico_Legal_Argentino Thelma,_impaciente Sassolita Tas_Gozar Selver_Hodžić Tarenna_lagosensis Sainte-Foy,_Quebec SpVgg_07_Elversberg Sistema_octal Scream_(album_de_Tokio_Hotel) The_Clique_(grupo_artistico) Torre_del_Moro Sidney_George_Holland Sombrero_gris Thwaites Senador_Junior

html map