Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

H.L.Duhamel_du_Monceau Anos_960_a_C Atalanta_e_Hipomenes Historia_de_morelia Hockey_sobre_hielo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Garmisch-Partenkirchen_1936 Asociacion_ilícita Aslamidium_lepidum Gustavo_Adolfo_de_Suecia,_Duque_de_Västerbotten Iberia_L.A.E. Association_Sportive_Yzeurienne Heráclito_de_Éfeso Mortadelo_y_Filemón_Armas_con_bicho Hypostomus_roseopunctatus Avenida_de_la_marina Henry_Arnold Homérico Hot_Latin_Tracks Mono_choro_de_cola_amarilla Gronchi Guiende Honolulú,_Hawaii Grupo_Antena_3 Aponeurosis Montpon-Menestérol Mull._Thurg. Mosel-Saar-Ruwer_(región_vinícola) Montezuma_(Kansas) Hyeres-Toulon Asesor_tecnico_comercial Atmosfera_de_la_Tierra Hormuthia Augusto_de_Braganza,_duque_de_Coimbra Hilda_Hidalgo Gslapt Grupo_de_los_Ocho_(justicialismo) Anthericum_autumnale Astana_Team Asociación_de_Futbol_de_Inglaterra Apolipoproteína_E HM-11 Idiomas_extranjeros Augustine_Charles_Chikuni Guillem_Galceran_de_Cartella Auboncourt-Vauzelles Apogon_sabahensis Higiénico Guerra_Rus_Jázara Missing_Identity Harem_(album) Guerra_de_guerrilla Moniera_africana Anatole_Toussaint Guglielmone Anhalt-Dessau Hymenaea_multiflora

html map