Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Laureà_Miró_y_Trepat La_Chapelle-Saint-André Jacques_Castelot Lazaro_Cardenas_Batel Lenguas_pama-nyungan Instructor La_bruja_(Buffy_the_Vampire_Slayer) Jeffery_John_Hanneman Jenbe Jim_Stovall Judias_verdes Invasion_norteamericana_de_México Jorge_Luis_Borges Larry_Brown Jorge_Lozano_(futbolista) Jerónimo_de_Vivar Lineage_2 Kenner_(Luisiana) Isabel_de_Austria_Este Isla_de_San_Nicolás_(Tremiti) Jon_Koldo_Urien Linea_Nacional Liudmila_Kupriánova Lenguaje_del_comic Libertaddigital_com Joan_Reventós La_primavera_(canción_de_Estopa) Jardines_de_sabatini Juan_de_Salinas_y_Loyola Intimacy_(película) Julian_Rodriguez John_Whitaker_Straw La_Porte_(California) Kudýmkar Ispani Kanata_Hongō L'Epine_(Vendée) Las_Nereidas Labidostomis_martensi Legio_II_Augusta Interfaz_de_entrada_común Jeronimo_Gil Lepidocephalichthys_micropogon Jose_Javier_de_Baquijano_y_Carrillo_de_Cordoba Literatura_inca Jard._Fleur. Kabanosy Linea_A_(Cordoba) La_mosca_(pelicula_de_1958) King_Arthur Intevep Little_shop_of_horrors_(película) Kanemi_no_Okimi Interés_bancario Lenguaje_Pascal

html map