Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Luis_Caballero_(actor) Gram_negativa María_Calcano Manuel_Cabanas Micropogonias_ectenes Martin_"Zero"_Hannett Golfo_de_Mazarrón Matilde_de_Flandes Marcelo_Suárez Menard_(Texas) Malcolm_Thomas Luis_Alayza_y_Paz_Soldan Pseudolampona RCD_Espanyol_de_Barcelona Léninka_(Rostov) Proxémica Michiru_Kaio Provincia_de_Biliran Louis Michael_Venus Mancomunidad_CG Mabesseneh Matrix_máquina_filosofica Loís_Bellaud_de_la_Bellaudièra Marchosias Pygame Radnót Red_aleatoria Pouteria_tarapotensis Michelle_(cantante_española) Primera_Division_Venezolana_2001_02 Pungarabato Mijaíl_Tujachevski Lule_Sámico Matilde_Vernet Michael_Vaughn Miguel_Mora_Porras Maurice_quentin_de_la_tour Marta_Jaumandreu_Calvo Región_Metropolitana_Rhein-Neckar Maria_Obligado_de_Soto_y_Calvo Gregorio_Manuel_Pérez_Martinez Medialuna_de_osorno Línea_28_de_TMB Rascacielos_de_España Llullos Red_Lipstick Rafael_Castro_machado Pálicos Masetero Pūrva_Mimaṃsa Mateo_Nicolas_Martinez Greenport_West Presa_y_embalse_de_Foix Miguel_P._Tato

html map