Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Manuel_Jose_Leonardo_Arce_Leal Región_de_Hadjer_Lamis Matzapote Me_siento_tan_sola Receptores_de_estimulos_térmicos Lákshmana Mark_Addy Marquesado_de_Casa_Real_de_Córdoba María_Susana_Celentano Lolong Puebla_de_Don_Falcon Microdytes Ramon_Torrents Maria_de_la_Paz_de_Borbón Ramy_Ayach Regimiento_de_Lanceros_"Espana"_n.º_4 Rafael_Andolz_Canela Region_ultraperiferica_de_la_Unión_Europea Raión_de_Kobeliaky Materiales_didácticos Mercè_Rodoreda_i_Gurgui Purva_Mimansā Provincia_de_kayanza Miguel_Caló Matthew_Murdok Miguel_Ángel_Valero Mayra_González Regidores Macróspora Macropodo Prohierodula_enghoffii Radio_Guaiba Microctenochira_frieirocostai Maguilla Protrigetrix Randy_Jackson_(musico) Psilantha Lámina_de_alga Primera_división_española_1971_72 Malva_musiana Mano_de_Dios_(arte) Membrana_de_Bruch Macbeth_(Polański) Metales_(Strunz) Raul_Fernández_Valverde Mecé Ramón_Antonio_Cereijo Línea_Tectónica_Media_Japonesa R.K.S._Motor_Lublin Línea_36_(Buenos_Aires) Grandes_exitos_(Mago_de_Oz) Pseudocophora_brunnea Maria_Luisa_de_Borbón-Parma_(princesa_de_Sajonia) Pujol_d'en_Banya Provincia_de_Orebro

html map