Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Chavenay Conjunto_Histórico_de_Valladolid Alain_Pellet City_of_Capitals Concejo_de_Fenar China_Taipei Weta_Digital Wakaba_(destructor) Viktor_Bout Adolf_Lu_Hitler_R._Marak Acta_de_Independencia_de_América_Central A_pelo Afranio Cirtones Zarama Chicozapote Cistella_(Gerona) Club_Natacion_Alcorcón_Arena Codice_sirio_Reescrito_de_Efren Alba_Castellanos Voces_Blancas Wolframio_(VI) Charles_Munch Club_Básquet_Lliria Vuelen,_vuelen Vision_de_San_Pedro_Nolasco Academia_de_las_Ciencias Waiting_for_the_night Wolfgang_Dremmler War_Chief Coby_Karl Concèntric Vuelo_SOL_5428 Abu-l-Jattar_al-Husam_ibn_Dirar_al-Kalbi Chicoinaea Victor_Loyola Villa_Grimaldi Compsocerops Xenodendron Wallichia_(Rubiaceae) Aaronicos Civilizacion_inca Al_Dharha_Sporting_Club Condalia_buxifolia Adrian_Gavira Condesa_del_Castillo_de_la_Mota Albert_Productions William_Marshall City_of_Death Acceso_Barcelona_B-24 Colorante_índigo Concatenacion Chuo-ku_(Tokio) Adrián_Viudes_Girón Châlons-sur-Vesle

html map