Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cichlasoma_octofasciata Vehículo_de_carga_solar Virgen_de_los_Dolores_(Lanzarote) Aeropuerto_internacional_de_nouakchott Vancouver_Washington Aeródromo_de_Santa_Cilia_Los_Pirineos Adolfo_Vergara_Trujillo Vanda_parviflora WP:MDE/BIO Zapatillas_de_dama_de_California Conde_de_harewood Comoliopsis Agave_rupicola_var_brevifolia Condé_sur_Marne Cingetorix Afrixalus_laevis Victrix Cluster_&_Eno Va-30 A_traves_del_espejo Vincennes Vilobi_CF Yudhishthara Colophon_montisatris Abies_sibirica_var_semenovii Acción_Galega Vuelo_518_Merida-Maiquetía Vicente_Barrantes_y_Moreno Colasposoma_apicipenne Xylocopinae Citroën_XM Ager_(Lérida) Zabrze Commentationes_Societatis_Regiae_Scientiarum_Gottingensis Viernes_13:_El_capitulo_final Zona_horaria_de_Japon Abu_Musab_Abdel_Wadoud Akstoy A_david_kossoff Alberto_Ruy_Sanchez_Lacy Condado_de_Weakley_(Tennessee) Zach_Johnson Ael_limassol_fc Aditia Xglx Wildwood_(Georgia) Vaupelia ARA_Cabo_de_Hornos_(B-5) Venta_Nueva_(Huétor-Tájar) Vaux_sur_Seine Claude_Balbastre Vélez_Sarsfield_(desambiguación) Vologases_V Villa_Cerro_Castillo Vega_Vixen

html map