Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escudo_de_Caribe_Neerlandés Fago Festival_Cervantino Eliminatorias_2014_(programa_de_TV) Facundo_Pereyra Fernandez_Ordónez Francesco_Cilea Estación_Senjō Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingenieros_de_Telecomunicacion_de_Valladolid Foz_(desambiguación) Francesco_Carracci Enrique_Burgos_García Fernando_de_la_Roza Espacio_Natural_de_la_Sierra_de_la_Culebra El_método_(the_game) Espana_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Amsterdam_1928 Forces_of_Satan_Records Fl._W._Pakistan El_Rebollar_(comarca) Euphorbia_alfredii Escudo_de_bellvey FSM_(automóviles) Francisco_José_de_Goya_y_Lucientes Estación_de_El_Barco_de_Valdeorras Esteban_iii_de_moldavia Equinoccio,_la_piramide_magica Estadio_de_mestalla Emir_de_Kuwait Eucalyptus_longifolia Esta_boca_es_mia_(programa_de_TV) Estacion_Fluvial_de_Tigre Francisco_Villa_Castro Elecciones_alemanas_al_Parlamento_Europeo_en_1989 Enigma_(pelicula) Elecciones_presidenciales_de_Mauritania_(2007) Fl._Victoria El_Mirasol El_planeta_salvaje Escalada_de_tensión_en_las_Islas_Senkaku_en_2012 Estacion_de_transito El_Nino_en_el_Iceberg Epoye Federacion_de_Fútbol_de_Armenia Flor_de_Pascua Fasciculacion Flight_(desambiguación) Epidendrum_lineare Expedición_de_Diego_de_Rojas_al_Tucumán Federación_de_Fútbol_de_Macedonia Escudo_de_la_Republica_de_Macedonia_ARYM,_FYROM Enfrijolada Elecciones_Autonómicas_de_Castilla_y_León_(1999) El_Toscano Emperor_of_the_North_Pole Exploracion_espacial_de_Venus

html map