Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carnada_viva_(The_Walking_Dead) Bernard_sumner Benito_Duran Café_de_Colombia Centimetro Bahía_de_Prudhoe Camara_de_los_Comunes_del_Reino_Unido Calle_Cordoba_(Argentina) Bad_tolz_wolfratshausen Casearia_stjohnii Cabo_de_Santa_María Brasilucaninae Cereza_del_Jerte Bata_(marca) Bhaviṣya_puraṇa Cartier_SA Baloghiella Belgrade Caja_negra_(aviacion) Chalandray Braquiceros Beach_25th_Street_Wavecrest_(linea_Rockaway) Cablevisión_(Chile) Benjamín_Hill Canápolis_(Bahía) Cantón_San_Pablo Canis_lupus_griseoalbus Carneys_Point_(Nueva_Jersey) Casevel_(Castro_Verde) Buffalo_(Minnesota) Cerro_de_los_Castillones Campamento_de_verano_(programa_de_televisión) Carbonero_de_capucha_negra Beaufort-en-Argonne Batalla_de_Monte_Pelado Campo_de_concentracion_de_Struthof Bernabé_Copado Carlos_Mendez_Villalobos Benitagla Bienvenido_a_Woodstock Caltha_orthorhyncha Carnicero_de_Milwaukee Capsella_viguieri Cafe_(bebida) Ceraria Año_Nuevo_chino Bocas_de_Dzilam Ağcabədi Benedetto_da_maiano Cenetista Azucar_reductor Camporredondo_de_alba Barriga_(losa) Cabo_San_Juan_(Argentina) Celeste_Troche

html map