Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Glipa_favareli Reims-la-Brûlée Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_la_Asunción_(Sopetrán) Freya República_de_Siena Fuerza_elutrópica Rele_termico Gaviotin_real Gloria_Ivanova Uppinakudru VI_Programa_Marco_de_Investigacion_y_Desarrollo Rosendo_Salazar Frans_Vermeyen Reptiles_de_la_Península_Ibérica Gastronomía_de_Myanmar Remedio_(desambiguación) Udotea_desfontainii Uncanny_valley Resto_de_supernova Trochanteriidae Roque_Gonzalez_Garza Rivara Iglesia_del_Santísimo_Sacramento_(Madrid) Gastrinoma Ignition_(álbum) Relator_(cancion) Municipios_de_San_Juan Galeodes_ater Revista_musical Gallimard Galo_Garcia Ike_Borsavage Gallo_veleta_de_la_basílica_de_San_Isidoro_de_Leon Rosa_Castellanos Robert_Alter Gene_Starwind Gnaphaloryx_stigmatifer Roberto_de_Nantes Rio_Minor Uebelmannia_pectinifera_var._multicostata Garza_Galan Gante-Wevelgem_femenina Treehouse_of_horror_xvi Río_Chico_(Tucumán) Gemil_(mapuche) Ingenieria_antisísmica Río_Usutu Muntiaco Ricardo_Ffrench-Davis Renfe_Serie_030-2537_a_2539 Rio_Dourdou_de_Conques UGC_107 Rocio_Guirao_Diaz Municipio_de_Jefferson_(condado_de_Williams,_Ohio) Municipio_de_Old_Town

html map