Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lilium_pomponicum La_Caida_del_Halcon_Negro José_Luis_Guerra Juan_Basilio_Bessarion Jim_Stovall Kylie_The_Albums_-_2000/2010 Juan_Lorenzo Leptolalax_kajangensis Lista_de_episodios_de_Code_Lyoko Jose_Maria_de_Cossio Jurispedia Kenji_Urada Jose_María_Sagardui La_Pretière Konrad_de_Gelnhausen Isidoro_García_Barrado L_F_Ramdat_Misier La_Unión_Lempira Languedoc-Rosellon Iván_Garrido Lista_de_episodios_de_El_chavo_(serie_animada) La_Redencion Listrostachys_caudata Jolimetz Johnatan_Estrada Inteligencia_politica Liga_Profesional_de_Béisbol_(LPB) Jorge_de_Oldemburgo Lerdón Iria_Flavia Krafft_Ebbing Lawgar La_Vie_revée_des_anges Lista_de_rascacielos_en_Europa Joan_Baptista_Culla_i_Clarà Liga_de_Baloncesto_del_Centro_de_Chile Kroz_Voivodina_I La_Petite-Boissiere Lasiochila_cylindrica Knut_Bergsland Instituto_Superior_Tecnológico_Publico_José_Pardo Jose_Francisco_Vergara Japanese_Pop Jose_Saenz_de_Santamaria Lita_Albuquerque Laguna_Maracaibo José_Mesa_y_Ramos LAV_Roma_Napoles Juan_Pierre Jardín_botánico_de_la_Martin-Luther-Universität Labiotermes Juan_Ferreri Leon_VIII La_tangana La_espuma_de_los_dias

html map