Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Códice_de_Barrameda Dicoelia Departamento_Minas_(Córdoba) Creutzfeldt_Jacob Ebaeina D.L._Hawkings Daniel_Osorno Darío_Alberto_Bustos Distrito_de_Vesoul Croix_Chapeau Der_Kreis_Le_Cercle_–_The_Circle Dendrortyx_macroura Ecocidio Dr_Caligari D16A1 Distrito_de_Okhaldhunga An_pg Copa_Carlos_Dittborn Amalafredo Cástor_(mitologia) Deutsch_Sudamerikanische_Bank Copa_Libertadores_Sub-20_2011 Distrito_de_huarmaca Deale_(Maryland) Dinamica_de_la_atmosfera Cosmos_1667 Cruz_(pieza_heraldica) Crimen_perfecto_(pelicula) Coon_Rapids_(Iowa) Almatret_(Lérida) Amd_k6-2 Desteaptă-te,_române! Distrito_Escolar_de_Hueneme Dirty_Picture EDXRF Diocleciano Copa_Federación_1968 Célula_espumosa Coridochloa Edad_del_Bronce Distrito_de_Huachon Domingo_Perurena_Telletxea Deltametrin Discografía_de_Avril_Lavigne Diplomas_de_Espanol_como_Lengua_Extranjera Alfas Davao_del_sur Druids_F_C Corbones Dewgong Cronología_de_la_colonizacion_de_America_del_Norte_(1700_1759) Dos_miradas Domingo_Tibaduiza Amaretto Cyclamen_commutatum

html map