Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Watney_cup Viruela_de_los_monos Vielle_Aure Viola_d'amore Condado_de_San_Pedro_del_Álamo Conrado_Ramonet William_T._Anderson Contrato_administrativo_de_España Comunidad_de_San_Egidio Charrey_sur_Saône Vector_director AS_Beauvais Comunidad_Económica_de_Estados_del_Africa_Central Adler_(automoviles) Acequia_de_favara Zembra Acer_heldreichii Concepción_del_Uruguay Club_Atletico_River_Plate Vuelta_a_Murcia_2005 Al-Ahed Adolf_(nombre) Valtice Conferencia_Este_(MLS) William_V.S._Tubman Confederacion_de_Delos Acer_buergerianum Venas_circunflejas_femorales_externas Albigny Abu_yafar_mohamed Chiva_de_Buñol Cola_mossambicensis Aguilas_de_Bogota Claudio_di_Girólamo Consejo_Económico_y_Social_de_la_Región_de_Murcia Adun Citokininas Wellington_(Texas) Adrian_Dargelos Chazelet Combined_Locks_(Wisconsin) Afb._Zeldz._Gew. Vaux-Marquenneville Claustro_del_monasterio_de_Poblet Vassili_Ivanovitch_Chuikov Adios,_pequena,_adios Violencia_Musical Adiabasis Abastos Condado_de_Harney_(Oregón) Cheux Va-11 Abril_de_1946 Choqueuse-les-Bénards Conferencia_de_Sanremo

html map