Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Sandy_Springs Sandrine_Kiberlain Shogun_2:_Total_War Telmatobius_philippii Torocan Tamanita Themeda_forskalii_var._major Stephen_Peter_Rigaud Tiho Saldías_(Navarra) Telesucesos Sergio_Andrade Semaprochilodus_kneri Sejong_el_Grande Samurai_de_Plata Spyro_el_dragón Templo_de_Washington,_D.C. Samuel_Goodenough São_Lourenco_de_Sande Serie_B_Profesional_de_Chile_1937 Traccion_delantera Saralegui_Boza Tatiana_Konstantinova_Romanova Sandra_Baylak Terence_Sinapati Scrotum_(dinosaurio) TMNT_(película) Sieglinde_Gstöhl Teatro_del_pueblo The_Cure_(película) Torralbilla Thomas_Reginald_St_Johnston Torres_de_los_Dientes Sergei_Lukianenko Sulfato_de_amonio Tobera_magnética Trebisov Sivananda Sobreimpresión_de_Levanevsky Tigranes_II_de_Armenia Sphindus_brevis Sarrion_(Teruel) Saskia_Bartusiak The_Grass_is_Green Snow_Hill_(Carolina_del_Norte) Senado_de_México Shake_Away Saulxures Simone_Grippo Tratado_de_Moscú_de_1920 Springfield_(condado_de_St._Croix,_Wisconsin) Sibila_Délfica Sao_Mamede_de_Coronado Seaman Spartonoica

html map