Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Perignat_les-Sarliève Pastelito No_podrás_escapar_de_mí Phebalium_aureum Pedro_Gónzalez_Menendez Organomegalia Philodendron Palacuolo Noise_gate Nowrouz Pedro_Vicente_Maldonado Philippe_samyn N.Friesen Odontostomias_masticopogon Oracle_(album) Museo_de_la_Aeronautica Pluripotencial Pimentón_Tap_de_Cortí Posicion_del_perro Poa_uliginosa Nadie_es_perfecto_(album) Niigata,_Niigata Nuevo_Ulm_(distrito) Path_of_Exile Nigel_Mansell Offin Ordonnac Plaza_Lincoln_(Caracas) Museo_de_Gutenberg Partido_de_linares Onalaska_(Texas) Perro_de_Groenlandia Obsidian_Entertainment Pappardelle Paraplasmo Museo_de_Escultura_Urbana_de_Alcalá Polygonatum_involucratum Opéra-bouffe Palmarola Nicolás_Jenson Partido_Conservador_de_Noruega Noveurops_philippinensis Port_Kaituma Pavel_Chujrái Par_duodecimo Operacion_brasileña_para_la_liberación_de_seis_secuestrados_de_las_FARC Pecqueuse Pablo_Thiam Nohant-en-Goût Paz_de_Hübertusburg Ornituros Objeto_Messier_58 Pizi Patrícia_Galvão Polivinilo_cloruro

html map