Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Caio_Castro Azul_de_Tufts Casa_de_cabra Bugs_Bunny_in_Double_Trouble Bernardino_de_laredo Carmelo_Fioriti Bostono_enciklopedija CR_Gokujō_Parodius! Belicenos_en_Mexico Cahiers_de_La_Licorne Buy_this Calaita Canet_de_Rosselló Batalla_de_Éfeso Carretera_de_hielo Canton_de_Chateauroux_Ouest Capitulo_de_Segundo_filósofo Canard_au_sang Castellano_caribeño Bandera_de_la_OTAN Catedral_de_Derby Boufferé Carlos_Bernadotte Cat_(Caterina) Cañamelar Buarremon_torquatus Borscht Bupleurum_badium Cafe_Buono! CD_Orense Canal_9_(Buenos_Aires) Barcelona_SC CF_La_Nucia Burgo_Ranero Calle_Sevilla_(Zafra) Carmen_Valdez Bernd_h._niehaus_quesada Chamaebetula_nana Billy_joel Butirometria Cabo_Sacratif Casa_Propia_Entidad_de_Ahorro_y_Prestamo Bakerstown Belinda_Buscando_Utopia Changnienia_amoena Castillos_y_murallas_del_rey_Eduardo_en_Gwynedd Censorino Capilla_de_San_Bartolomé C_A_Peñarol Carlos_Barbetti Carvicais Bouin_(Vendée) Batalla_de_Chateau-Thierry_(1814) Calanthe_celebica Bernardo_roger_de_foix

html map