Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Karl_Nikolas_Fraas Iñaki_Arratibel Lion_(Francia) José_Antonio_Diaz_Pelaez Jarl_de_Møre Jorge_Carrascosa Juan_de_Herrera_y_Soba Juan_de_Morales Ley_del_Primer_Empleo_(Francia) Jaime_Sunye_Neto Jorge_Nabau_Pérez Kahlerininae Isla_Hodikof Juan_Alfonso_Pérez_de_Guzman_(1342_1396) Junta_de_Representantes Intoxicación_cianhidrica Jopet_Show Leleti_Khumalo International_standard_atmosphere José_Castro_y_Serrano JS_Bordj_Ménaïl Jose_Mariátegui Las_50_peliculas_que_deberias_ver_a_los_14_años Institución_de_las_Letras_Catalanas Iris_Chacon Ismael_Gonzalez_Arias Limpieza Leptapoderus_corallinus Ivanovo Lenguas_penutíes Joaquin_Argonz La_Argentina_(bailaora) Linán Jeno_Béla_Kümmerle Instituto_Neuropsiquiatrico_Jose_T_Borda Jaime_iv_de_mallorca Julio_Hernández_Lopez Juanito_Gutierrez_Moreno Kongō José_Martínez_Suarez Kosmosiphon_azureus Lexus_ES Lievin-Bonaventure_Proyart La_La_Love Jose_Ignacio_Domecq_Gonzalez Juan_Bautista_Sacasa La_bella_y_la_bestia_(película) Kneiff John_Esposito La_petite_mort Linea_no_regular José_Luís_Peixoto Isabel_Avellan Lactucinae José_Manuel_González_Fernández-Vallés

html map