Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Omega-3 Paula_Underwood Orden_al_Merito_de_Chile Perras_con_trailla Parque_metropolitano_Albarregas Plaza_de_San_Antonio Neocladura Parque_Norte Nicolas_N'Koulou Nivelles_Baulers Orica Patriota_(personaje) Playa_Lirquén Papa_Simplicio Pop/rock Nácor_Burgos Playa_del_Mago Origenes_del_rock_and_roll_argentino Neferkara_Iymeru Paranauchenia Penalen_(Navarra) Peter_Jeremy_William_Huggins Museo_de_Arqueologia_y_Etnologia_de_la_Universidad_de_Sao_Paulo Paradoja_de_Protagoras Palizada Neoglyptatelus Paris_en_el_siglo_XX Nibukawa Pigmalion_(pelicula) Piratinera_utilis Pate_de_higado Nijō_Nariyuki Pape_Maly_Diamanka Mónica_Bengoa Polioptila_guianensis New_Family_Structures_Study Polyglotta_Africana Napo Peret_(estación) Neolucanus_pentaphyllus Obispo_de_Ebebiyín Ni_(letra) Phoxinellus Nimruz Pedro_Simón_Llorente Petroica_goodenovii PGC_1813 Partes_musicales_de_la_misa Nitrocelulosa Parque_Liber_Seregni Niles Podabrus_himalaicus Ophrys_muscifera_f_longibracteata Nirihuau Pagiantha

html map