Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Anguiano_(La_Rioja) Autentificar Avenida_vicuña_mackenna Grupos_topológicos Hieraaetus_ayresii Homenaje_a_la_etnia_tayrona I_Just_Don't_Give_Fuck Hipótesis_2R Hormigas_blancas H&K_G3 Apellido_Leon Harold_Eugene_Clark II_Distrito_Electoral_Federal_de_Colima Azet Guanta_(ciudad) Misión_Olvido Moises_Garcia_Fernandez Mision_Permanente_de_México_en_la_Santa_Sede Auxotrofo Monumento_a_los_Azoreños Mohamed_Deif Archipielago_de_Riau Movimiento_por_los_derechos_civiles_en_estados_unidos Mirta_Núnez Ascetismo_español HMS_Argus_(I49) Mimante_(mitología) Haai Anillo_fibroso Antipodocottus Gymnothorax_woodwardi Montan Hollister_(Carolina_del_Norte) Modelo_de_localidad_de_Navarra Montge-en-Goële Ansoain Hector_Miguel_Morales Hospital_del_Salvador Ateles_hybridus Anexion_de_Austria Ibidiinae Hojicas_de_amor Aranda,_Pigem_i_Vilalta_arquitectos Attilio_Bravi HMS_Ark_Royal_(1587) Area_(geometria) Arg-e-Bam Mother_of_all_bombs Anemidictyum Icham_M'Laab Mono_arana_muriqui_del_norte Huercal_de_Almeria_(Almería) Motilones Molinillo Hellinsia_devriesi

html map