Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Nardeae Pittiş Nueva_Suabia Penske_PC-23 Países_que_han_figurado_como_país_de_la_semana Nawal_al-Sa'dawi Palilalia Pastillas_de_jabon Partido_Nacionalista_Vasco_en_Navarra Paul-Louis_Courier Persecución_de_cristianos_en_el_Bloque_del_Este Obaidullah_Akhund Museo_Nacional_de_Ciencia_y_Tecnología Palma_rizá Nils_Sten_Edvard_Selander Pokemon_ediciones_Rubi_y_Zafiro Petralia_Sottana Oenanthe_longifoliata NaNa_On-Sha Paul_Getty_Museum Organizaciones_de_base One_North_Wacker Pierre_Phalese Nueva_Galicia_(desambiguación) Nyctibatrachus_kempholeyensis Pedro_Morenés_Eulate Odontocetos Neftepromyslovi Museo_de_la_Guerra_de_Misrata Parada_Policlínico Pantano_de_Foix_y_presa National_Lampoon's_Vacation Ostreopsidaceae Pheleuscelus_motschulskii Pimentus_aromatica Neoapachella Plectrohyla_thorectes Ophryococcus Peyre_(Aveyron) Paoli México_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 Paragonimiasis Pierrefontaine_les_Blamont Mónica_Roşu Naoto_Ōshima Myiarchus_panamensis Potamotrygon_menchacai Piñeros_de_Isla Omolabus_thoracalis NUTS1 Para_politica Pequena_Lisa Orycteropus Orestion Museo_de_Antropología_de_Xalapa

html map