Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Günther_Pfaff Huelga_del_29-M Guillaume_François_Antoine,_Marques_de_l'Hopital Apocalíptico Arctogeron Angastaco Monochilus Asarca_feuilleana Hydatella Asiosilis_himalaica Anemonoides_sylvestris ISO_14000 Honky_Château Heinkel_P_1.078 Idioma_sacapulteco Ascorachnis Arco_del_Triunfo_de_Paris Morgoth Ano_990 Montonovo Azias Guillermo_Buitrago Herada Atracción_peculiar Andres_Rabago Ano_968 Anos_130_a.C. André_aubréville Andamiro Andrea_del_Cione IceCat Anthony_Williams Atlético_Lugano Andriy_Vorobei Guildhall_(Vermont) Humberto_Primo_(Santa_Fe) Modorrock Morderse_las_unas Munditia_delicatula Hidroarsenicismo_crónico_regional_endemico Arrecife_(España) Andujar_Cedeno Archidiócesis_de_Madrid Montañas_Alai Area_metropolitana_de_La_Coruna Movimiento_del_Treinta_de_Mayo Ardilla_de_las_Carolinas Heraldica_y_Vexilologia_municipales_de_Daimiel Montloué Gymnalypha Hammersmith_&_City_Line Auberives-sur-vareze Hans_Gunther Horacio_Javier_Gonzalez Ante_Tomić_(futbolista)

html map