Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Acido_cinámico Ahun Víctor_Manuel_de_Saboya_(1937) Vernonia_michiganensis Villahizán_de_Trevino Circuito_turístico_en_Salta Aeropuerto_de_Salvador_de_Bahia Comunas_de_Alto_Rin Agustin_Albano_de_Silveira_Pinto Aconitum_napellus_var_capsiriense Chlamydostylus Condado_de_Dawes_(Nebraska) WorldPride_Toronto_2014 Circunscripción_de_Alta_Renania Chester_Charles_Bennington Valter_Krivitski Constitución_(desambiguación) Acroreiidae A_New_Disease_is_Born Vladimir_Golubović Valle_Encantado Consejo_Superior_de_Antigüedades Wulfnoth_de_Wessex Acolchado_(agricultura) Alameda_San_Roque William_Coldstream White_Cloud_(Kansas) Claude_English Chrysochlamys_pauciflora Abū_l_Walid_Hišan_ibn_Ahmad_al_Kinanī_Al_Waqašī Abel_janszoon_tasman Volkswagen_Polo_S1600 Valeri_Bykovski Al-Yumhūriyya_al-Yazāiiriyya_ad-Dīmuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tazzayrit_République_algérienne_démocratique_et_populaire West_Stockbridge_(Massachusetts) Villers_sur_Saulnot Yōkaichiba_(Chiba) Clap..._El_lugar_de_tus_sueños Vanessa_Pérez_Sauquillo Comunidad_de_aglomeración_de_Perpiñan_Mediaterráneo Westway_(Texas) Cibernetica Coelorinchus_multispinulosus Adolfo_Ballivián_Coll Acentroptera_dejeanii Adolfo_Moyano_Burgos Aeropuerto_Internacional_de_Dakar-Yoff-Léopold_Sédar_Senghor Acahay_(Cerro) Conseil_National_de_la_Democratie_et_du_Dévelopement Concejo_de_Bogota Aklema Constitucion_ecuatoriana Comité_Olímpico_Venezolano Coma_(Guns_N'Roses) Acelerar_a_tope

html map