Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Linaria_olorosa Lancia_Vehículos_Industriales Jardín_Botánico_Nymphenburg_de_Munich Isles-les-Villenoy Isla_Santiago_(Galápagos) J_S_F Lesq Jose_Nicolás_Morínigo Instituciones_incorporadas_a_la_Universidad_Autonoma_del_Estado_de_Mexico João_Pedro Jean_Paul_Égide_Martini Insuficiencia_cardiaca_congestiva Liga_Estatal_de_Béisbol_Chihuahua_Vive John_Law_(sociologo) José_Maria_Aroca_Ruiz-Funes La_clemencia_de_Tito_(Pérez) Lenguas_ye Jesús_Valdés_Oroz Javier_Macaya_Danús John_Lithgow Jardín_Botanico_de_Denver Lago_Rucachoroi Liga_Ocampense_de_fútbol Joaquin_Villanueva Japonitata_ruficollis Jaganato_de_Rus' Literatura_del_reino_unido Lewis_(Carolina_del_Norte) Jose_Joaquín_Puig_de_la_Bellacasa Leon_polar Jenny_Flint Johann_Salomo_Christoph_Schweigger L'Éguille José_Joaquín_Martínez-Sieso Jose_de_la_Cruz_Porfirio_Diaz La_cancion_de_Skinner Julián_Besteiro_Fernández Jesús_María_López-Sanz Investigacion Julián_Sanz_del_Rio L_(Cantante_Surcoreano) Jiri_Kladrubsky Juventud_de_San_Luis Kenwood_(Oklahoma) Junquera_de_Tera_(Zamora) Ley_de_represion_de_la_Masonería_y_el_Comunismo John_Pilger José_Aguirre_de_Achá Jackass:_todavía_mas Juan_Rovira_Tarazona Kálimnos_(unidad_periférica) Jorge_Sánchez-Lafuente_Pérez Jerarquía_entre_género_y_especie Katovit Karachayevo-Cherkessiya

html map