Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Andres_Sanchez_Pascual Harsin Arkopoda_luteola Atriplex_chenopodoides Hélder_Cristóvão Augusto_Andrés Andúnië Hospital_Regional_de_Iquique Arboretum_de_Pupuakeiha Arturo_Krusse Anthyllis_insularum Honore_Mirabeau Asambleas_republicanas_de_Montana_2008 Hibiscus_acetosella Ministerio_de_Industria_(Argentina) Hippeastrum_papilio Arctinia Hornisse Avenida_Branch_(Metro_de_Washington) Habla Iberia_LAE_S._A. Aragoto Hope_Lange Movimiento_ecologista Aubigné_sur_layon Awrangzib Aristarchus_(crater_lunar) Augusta_Victoria_de_Hohenzollern-Sigmaringen Ataque_Trece_con_suerte Gélaucourt Ascalafo,_hijo_de_Aqueronte Hedda_Maria_Emerence_Adelaide_Elisabeth_Ekman Heterótrofo Homotécicas Monasterio_de_Santa_Maria_de_Aciveiro Aptinoderus Guerra_entre_los_Comanches_y_México Hurakan_Condor Mito_de_la_creación Armand_Emmanuel_du_Plessis_Duc_de_Richelieu Mullheim_(Turgovia) Hércules_de_Alicante Money Arvydas_Sabonis Ar_Pharazôn Athim_Rooper Monica_Godoy Heidi_Montag_(álbum_de_Heidi_Montag) Guayana_Neerlandesa Asociación_Mexicana_de_Orquideología Historia_de_Mac_OS Ananga_Ranga Historia_militar_de_Japon Anuario_de_estudios_atlánticos Ichilo_(provincia)

html map